6 boeken om het nieuwe jaar goed mee te beginnen

Gepubliceerd op 23 december 2021

Boeken om het nieuwe jaar goed mee te beginnen

Heb jij dat ook? Dat boeken je helemaal kunnen inspireren en motiveren om aan de slag te gaan?
Mij helpt het enorm om met een boek een bepaald onderwerp of gebied eens te verkennen, me erin te verdiepen. Al lezende doorloop je ook in jezelf de punten die worden besproken en onderzoek je hoe dat bij jou werkt. Een boek is voor mij als een soort weg met vangrails, het geeft me een kader waarbinnen ik ga ontdekken en zorgt ervoor dat ik er niet teveel andere zaken bij betrek. Het geeft me een focus en leidraad, ik hoef het niet zelf uit te zoeken en mag meewandelen met het boek.
Zo pak ik diverse gebieden aan waar ik mee worstel, weerstand in voel of verbetering in zou willen zien.
Heb je dit nou nog nooit gedaan, probeer het dan eens. Kies een onderwerp waar je mee zit en zoek een boek dat daarover gaat. Lees het en kijk wat je eruit kunt halen, waar je wat mee kunt.
Om je op weg te helpen heb ik een aantal boeken op een rijtje gezet waarmee je op een luchtige manier eens ergens in kunt duiken. Klik op de titel of afbeelding om het boek te bestellen bij Libris, je kunt kiezen voor bezorging of afhalen bij jouw lokale boekhandel. Steun je ook gelijk nog een winkel die in deze tijd moet zien te concurreren met online webshops. ­čśë

Focust op: mentale conditie verbeteren
In 3 delen, aandacht, compassiekracht en geluksvaardigheid, neemt dit boek je mee op weg naar grotere mentale weerbaarheid en het ervaren van geluk in je leven.
De auteur belooft je te leren:
  – Hoe je met meer aandacht kunt leven
  – Waarom streven naar geluk allesbehalve egoistisch is
  – Te willen wat je hebt
  – Je relatie met vrienden en collega’s te versterken
  – Van je piekerdrift af te komen
  – Positieve emoties langer vast te houden
  – De edele kunst van het falen
  – Meer gedaan krijgen in minder tijd. Op alle vlakken van je leven stappen vooruit dus!
Focust op: gefocust werken, effici├źnt omgaan met tijd
Loop je voor je gevoel altijd achter de feiten aan? Zitten er niet genoeg uren in een dag? Of kom je maar niet aan ontspanning toe, want die to do-lijst zit je op de hielen? Dan is het tijd voor orde in de chaos, rust in de tent en een gedegen aanpak. En van wie kun je dit beter leren dan van Miss StructuurJunkie herself? Cynthia Schulz breng al jaren haar structuurplanner en bijbehorende trainingen uit en al haar kennis heeft ze gebundeld in dit boek. Alle hoeken van waar tijd in gaat zitten komen aan bod, zoals thuiswerken, uitstelgedrag, smartphone gebruik en de stemmetjes in je hoofd. Op een duidelijke manier worden je handvatten aangereikt om in het nieuwe jaar eens ├ęcht werk te kunnen maken van wat jij belangrijk vindt, doordat je er de tijd voor neemt en hebt.
Focust op: herstellen van perfectionsme
Leg jij de lat altijd hoog voor jezelf? Moet je altijd veel doen van jezelf en dat ├│├│k nog een perfect doen? Ervaar jij continu druk en kun je slecht ontspannen?
Dan is het tijd om jezelf eens toe te staan om imperfect te zijn, laat het maar gewoon eens gebeuren dat iets niet tot in de puntjes gedaan is.
Best spannend wel. Sabina vertelt je in haar boek over haar reis van Miss Perfect naar haar ware zelf. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere vertrouwen op jezelf, je werkelijke verlangens op een positieve manier realiseren, grenzen leren aanvoelen, je houding veranderen om meer geluk en vervulling te ervaren.
En daarnaast is het boek ook nog eens prachtig vormgegeven en leest het alsof Sabina haar verhaal persoonlijk bij je op de bank aan je vertelt.
Focust op: bewustwording van onbewuste keuzes
Dit boek is een pareltje, ├şedere vrouw en minderheid (of eigenlijk gewoon iedereen) moet dit boek gewoon ├ę├ęns in diens leven gelezen hebben.
Het is een indrukwekkend boek dat je laat nadenken over de sluipende manieren waarop de maatschappij, je jeugd of jijzelf stiekem jou klein kan houden. Terwijl je juist geroepen bent om een vrij leven te leiden vanuit wie jij in de kern bent.
Denk je nu: ach, dat valt best wel mee bij mij. Ook en juist dan wil ik je uitdagen dit boek erbij te pakken. Ik beloof je dat je er gegarandeerd nieuwe inzichten uit op zult doen. Inzichten waarmee je het nieuwe jaar kunt gaan invullen met dat wat ├ęcht belangrijk voor je is en vanuit vrijheid, in plaats van dat wat je denkt dat je moet doen en hoe je moet zijn.
Focust op: ongewenste gewoontes afleren en goede gewoontes toevoegen
Nieuwe gewoontes aanleren is niet gemakkelijk. In het begin lukt het misschien wel een tijdje, maar na een week denk je er geeneens meer aan. James Clear heeft een methode ontwikkeld om het jezelf gemakkelijker te maken die nieuwe manieren w├ęl vol te houden.
Hierbij gebruikt hij 4 basisregels:
– maak het zichtbaar
– maak het aantrekkelijk
– maak het gemakkelijk
– maak het bevredigend.
Elke regel bespreekt hij uitgebreid in zijn boek, waarmee hij gaandeweg al je valkuilen in het licht zet en je helpt om daar niet w├ę├ęr in te trappen.
Een ultiem boek voor een nieuw jaar.
Focust op: omgaan met verwachtingen en teleurstellingen
Ken je dat gevoel, dat je van alles moet van jezelf? Of dat je allerlei onuitgesproken verwachtingen van anderen voelt en daaraan probeert te voldoen v├│├│rdat ze er iets over kunnen zeggen?
Je kunt je er behoorlijk opgejaagd en gestrest van gaan voelen. Maar heb je weleens van een afstandje gekeken naar al die gedachten en verwachtingen? Wat doen al die verwachtingen met je, ben je daar wel blij mee?
Dit boek gaat je helpen om in het nieuwe jaar daar eens bij stil te staan, om realistischer te kijken naar die verwachtingen en te kijken naar wat je ermee kunt doen. Aan de hand van inzichten en vragen ga je er ook praktisch mee aan de slag.