'Hé, dat heb ik ook!' - Erkennen en accepteren van verleden

Gepubliceerd op 21 februari 2022

Hé, dat heb ik ook - Anaïta

Hé, dat heb ik ook - Anaïta
Anaïta Nasser vertelt waar zij mee worstelde, in welk boek zij herkenning vond en hoe dit haar heeft geholpen.

Wie is Anaïta?
Ik ben Anaïta, 31 jaar en geef life coaching aan mensen als systemisch therapeut en NLP master, dit doe ik onder de naam The School of Mental Health. Graag wil ik mensen onderwijzen over zaken die we niet op school hebben geleerd, zoals het omgaan met emoties, en help ik graag anderen om hun eigen ruimte te gaan innemen in het leven. Sommige coachees noemden mij Juf Anaïta en dan voel ik me zó gezien!
Aan The School of Mental Health is ook een Instagram account verbonden waarop ik met passie mijn kennis deel en visueel maak.
Ik heb het altijd al leuk gevonden om mezelf creatief en expressief tot uitdrukking te brengen. Als kind stond ik graag op een podium, was ik veel bezig met mooie dingen creëren. Als kind maakte ik tijdschriftjes, was ik altijd aan het zingen, dansen en muziek maken, binnenkort wil ik leren pottenbakken en veel van mijn creativiteit verwerk ik in de posts die ik op Instagram deel.

Waar heb je mee geworsteld/worstel je mee in het leven?
Dat zijn vooral de trauma’s uit mijn jeugd. Mijn vader was vluchteling en getraumatiseerd door wat hij in zijn leven meemaakte. Mijn moeder, die op zeer jonge leeftijd haar vader kwijtraakte, heeft ook het nodige meegemaakt. Zelf ben ik ook niet in Nederland geboren, wat voor je brein en systemisch gezien sowieso een trauma meegeeft in je leven. Ik kreeg te maken met fysiek en mentaal misbruik door iemand van wie je verwacht dat die veilig zou moeten zijn.
Daarnaast groeide ik op met een alleenstaande moeder nadat mijn ouders uit elkaar gingen. Mijn moeder heeft altijd de beste bedoelingen gehad, zij wilde mij veiligheid meegeven, maar op mij als kind bracht de situatie mij in een hele andere realiteit. Ik groeide op met een ‘good girls syndrome’: ik wilde altijd het juiste doen, perfect zijn en het zo goed mogelijk doen voor een ander. Ik was alleen maar aan het geven aan en zorgen voor anderen.

Welke impact had dat op jouw dagelijks leven?
De impact was heel groot. Ik ging zorgen voor mijn ouders, raakte verstrikt met hun problemen en ben deze vanuit loyaliteit gaan dragen. Ik zorgde voor hun door te zijn wie zijn willen dat ik ben, door te doen wat zij wilden, zodat ze geen last zouden hebben van mij. Ik wilde hen beschermen voor nog meer pijn, omdat ze al zoveel te lijden hadden.
Ik deed 3-4 verschillende studies, omdat ik wilde voldoen aan wat mijn moeder voor ogen had. Ik wilde haar beschermen voor pijn, doordat ik heb gezien hoe papa mama pijn deed. Als kind werd ik zó loyaal aan mijn moeder, dat ik voor haar wilde zorgen, in plaats van dat ik als kind voor me liet zorgen. Daarnaast was ik heel alert op wat ik deed, wilde een goed mens zijn, want ik wilde niet doen wat papa deed. Ik keurde de helft van wie mij gemaakt hebben af, en daarmee keurde ik ook een deel van mezelf af.
Op een gegeven moment werd ik ouder en kreeg ik een burn-out tijdens mijn studie. Pas toen stond ik stil en bedacht ik me ‘huh, volgens mij ben ik niet gelukkig’. Toen ben ik dieper gaan graven en kwam ik erachter dat ik niet echt m’n eigen leven leefde.
Een andere impact die de disbalans in mijn familiesysteem op mij had, was dat ik me afzette tegen negatieve emoties. Dit zette mijn gehele zenuwstelsel onder spanning, waardoor ik over mijn hele lichaam eczeem had. Hierdoor durfde ik niet meer over straat, ik had paniekaanvallen, ik kon niet goed slapen, had darmklachten, hartkloppingen. Mijn lichaam gaf duidelijk aan: er is iets niet in balans, kijk het maar eens aan.

De fontein - Els van SteijnWelk boek zorgde bij jou voor veel herkenning? Kun je een introductie geven waar dit boek over gaat?
Het boek ‘De Fontein’ van Els van Steijn. Zij is expert op het gebied van familiesystemen en geeft coaching op het gebied van Systemisch Werk.
Ik omschrijf dit boek het liefst als een soort encyclopedie die je openslaat bij thema’s die met jouw leven en familiesysteem resoneren. Het is best een pittig, soms triggerend boek, maar het raakt echt de juiste snaar.
Wanneer je bijvoorbeeld een burn-out of vage lichamelijke klachten hebt (gehad) en je komt er maar niet uit met de huisarts, met de reguliere zorg, je bent in therapie geweest, maar hebt het gevoel dat je het wel weet, maar er niet mee verder komt; dan is dit boek echt wel ééntje die je moet lezen. Je familiesysteem en de plek die jij daarin inneemt liggen vaak aan de basis van waar je zo mee blijft worstelen. Als daarin geen harmonie is, ontstaat er een disbalans die mentaal, maar ook fysiek verstrekkende gevolgen kan hebben. Je kunt dan inzetten op het oplossen van de fysieke problemen, maar wanneer je in de basis van jouw leven niet op de juiste plek staat, zal dat nooit het fysieke probleem volledig oplossen. Dit boek legt de basis van het familiesysteem uit, waardoor disbalans hierin wordt veroorzaakt en dat dit ook van generaties (ja, meervoud, vóór jou impact kan hebben op jou, wanneer eerdere generaties dit niet zelf zijn aangegaan. Het boek legt uit wat je kunt ervaren wanneer je niet op de juiste plek staat in jouw familiesysteem en op welke manier je kunt werken aan jouw eigen herstel hierin.
Ik las dit boek een aantal jaar na mijn burn-out. Ik was al wel in aanraking gekomen met systemisch werk tijdens coachingsessies, op gevoelsniveau ervaarde ik wat het kon doen. Het boek leerde mij over de kennis die daarachter schuilgaat, waardoor het echt intern op z’n plek viel.

Hé, dat heb ik ook - AnaïtaWat herkende je en wat veranderde dit boek voor jou?
Vooral het stuk dat je vanuit de kinderlijke liefde en loyaliteit gaat dragen wat niet van jou is.
En dat genegeerde of verstootte delen van het leven op een diep, onbewust niveau blijven spelen wanneer je ze niet aangaat. Dit manifesteert zich dan herhaaldelijk terug in je leven om verwerking mogelijk te maken, als je dat signaal oppakt.
Vooral het thema buitensluiten sprak me aan. Dit beschrijft dat wanneer mensen of gebeurtenissen worden buitengesloten (niet erkend en geuit), dit in een familiesysteem tot blokkades en scheeflopen leidt. Ik kon dit thema eerder niet bevatten, niet begrijpen, maar dit boek scheen daar licht op. Als mens willen we altijd geluk ervaren, maar daarmee sluiten we eigenlijk alle negatieve emoties buiten. Daardoor ontstaat weer een disbalans, je gaat alleen het positieve deel van je leven aan. Ik zag in dat ik dit zelf heb meegemaakt, doordat ik me heel lang heb afgezet tegen mijn vader en ik mijn moeder de plek van vader, broer, zus, alles gaf. Ik erkende mijn vader niet, maar ook mijn moeder niet zoals ze was. Doordat ik mijn vader afwees, kreeg ik een sterke bewijsdrang. Doordat ik mijn moeder op een voetstuk had gezet, kon ik mij niet goed verbinden met haar, mezelf en anderen. Uiteindelijk voelde ik me dan heel alleen.
Ik heb geleerd dat tegenpolen in het leven naast elkaar mogen bestaan, en ook tegelijkertijd. Ik heb geleerd mijn vader te accepteren als deel van mij en tegelijkertijd kan ik rouwen om de jeugd die ik niet heb gehad. Ik kan zien dat er veel onveiligheid was, maar ook omarmen dat er ook veel liefde was.

Hoe ben je in het dagelijks leven daarmee aan de slag gegaan?
Ik ben mijn knelpunten gaan inbrengen in familieopstellingen, begeleid door een psycholoog. Ik heb hiermee bijvoorbeeld ontdekt dat mijn fysieke klachten verbonden waren aan het moment waarop mijn ouders uit elkaar gingen. Er gebeurde toen iets in mijn emotionele lichaam wat zich heeft vastgezet in mijn fysieke lichaam, doordat ik vanuit liefde en loyaliteit alles wilde doen om m’n ouders bij elkaar en gelukkig te houden en daarbij mezelf opofferde.
Je kunt er wel heel veel kennis over opdoen en begrijpen, maar kunt het pas echt toepassen als je echt gaat vóelen wat er in je speelt. Op rationeel niveau kun je namelijk niet losmaken wat er vroeger emotioneel is gebeurd. Een familieopstelling kan daarin een heel goed hulpmiddel zijn.

Blogserie Anaïta quoteWelke tip zou je lezers willen geven?
Ik geef hier graag een quote uit het boek mee: “Het lichaam heeft een wijsheid in zich die we vanuit de ratio niet kunnen snappen. Je lichaam en zintuigen zijn altijd in het nu, in de realiteit. Leer te herkennen en erkennen wat nu is. Leer de signalen van je lichaam in een vroeg stadium te herkennen.
Lichamelijke klachten zijn vaak aanwijzingen die je laten zien dat je nog iets onder ogen te zien hebt, wat je liever uit de weg gaat. Zowel bewust als onbewust realiseer je dat hoewel de signalen zelf pijnlijk, frustrerend en afschuwelijk kunnen zijn, ze eigenlijk vrienden zijn die het goed met je voor hebben en iets positiefs in petto hebben, bijvoorbeeld rust nemen, om hulp vragen of op iemand leunen.”

En daarnaast: – Ga op zoek naar iemand (coach, psycholoog) met wie je de knelpunten in jouw familiesysteem aan kunt gaan, zodat je leert de emoties van papa en mama bij hun te laten en je eigen emoties zelf aangaat.
– Leer gezond om te gaan met je emoties, uit je hoofd te komen en je lichaam echt te bewonen. Leer ze echt te zien en te voelen in plaats van ze weg te drukken.

Wil jij dit boek ook lezen? Je vindt ‘m hier.

Ben je benieuwd naar meer van Anaïta? Je kunt haar volgen op Instagram, hier deelt ze vol passie tips over de besproken onderwerpen.
Op haar site The School of Mental Health kun je je aanmelden voor coaching. Anaïta geeft Life Coaching, o.a. op het gebied van jouw plek in je familiesysteem vinden en gezond omgaan met emoties. Je kunt met haar een ééndaagse familieopstelling doen of 1op1 gecoacht worden. Ook heeft Anaïta de cursus ‘Master Your Emotions’ ontwikkeld, waarin je leert je emoties te doorvoelen en begrijpen wat ze je komen vertellen. Ook hier zit groeps- en individuele coaching en een familieopstelling met de groep bij. De eerstvolgende groep start op 1 maart, dus je kunt je daar nog voor aanmelden.

Toevoeging door Jacolien: Ikzelf heb de cursus ‘Master Your Emotions’ in de lente van 2021 gevolgd en ik heb hier heel erg veel aan gehad. Het leerde mij vooral om de tijd te nemen om m’n gevoel te voelen en te merken dat je er dan niet aan onderdoor gaat, want die angst voelde wel. Ik leerde emoties zien als feiten, signalen van dat moment, in plaats van iets wat ik verkeerd deed of had moeten voorkomen; hierdoor kon ik de emoties aangaan en vervolgstappen nemen, in plaats van dat ik erin bleef hangen. Deze cursus raad ik echt iedereen aan!

Heb jij ook een boek, podcast of social media account waar jij veel van jezelf in herkende en dat jou op weg heeft geholpen in jouw proces? Dan wil ik je graag uitdagen om daarover te delen, zodat anderen zich weer in jouw verhaal kunnen herkennen. Geef je hier op voor de blogserie ‘Hé, dat heb ik ook!’.