'Hé, dat heb ik ook!' - van ‘er is iets mis met mij’ naar trotse HSP

Gepubliceerd op 11 juli 2022

Hé, dat heb ik ook - Celine
Hé, dat heb ik ook - CelineCeline, psychologisch consulente, vertelt waar zij mee worstelde, in welk boek zij herkenning vond en hoe dit haar heeft geholpen.

Wie is Celine?
Ik ben Celine, psychologisch consulente gespecialiseerd in burn-out en HSP-coaching. Ik woon samen met mijn vriend Niels in Wetteren, België en binnenkort gaan we trouwen. Als persoon ben ik heel ambitieus, gevoelsmatig, introvert, hoogsensitief en ik vind verbinding met andere mensen enorm belangrijk. Daar leef ik voor, om connectie te maken met anderen, of dat nou vrienden, familie, kennissen of coachees zijn.

In mijn vrije tijd zing ik ongelofelijk graag (soms speel ik ook gitaar), voor mij echt een manier om even te ontspannen. Ik wandel ik graag in de natuur, ga graag naar festivals, concerten, toneelstukken en spendeer graag tijd met familie.

Ik heb een opleiding Toegepaste Psychologie gedaan. In eerste instantie heb ik als psychologisch consulent in een psychiatrisch ziekenhuis gewerkt, maar dit heb ik inmiddels achter me gelaten. Voor mij als hoogsensitief persoon vraagt het hele systeem van loondienst, 9-to-5, enorm veel van mij, het paste niet bij hoe ik productief kan werken. Ik miste voldoening, echt het gevoel krijgen dat je mensen vooruit kunt helpen en autonomie in wanneer ik werk en met wie. Lang heb ik gedacht dat dit aan mij lag, maar bij de ontdekking van mijn hoogsensitiviteit leerde ik accepteren dat ik niet overal in hoef te passen.

Om dat in de praktijk een plek te geven en werk te doen waar ik ook zelf energie uithaalde, ben ik nu werkzaam als coach. Ik begeleid mensen met stress- en burn-out-klachten, hoogsensitiviteit, mensen die meer energie willen ervaren in het leven en ik heb online cursussen rondom selfcare en omgaan met hoogsensitiviteit.

Waar heb je mee geworsteld in het leven? Welke impact had dat voor jou?
Eigenlijk al op de basisschool merkte ik dat ik anders was. Ik had ongelofelijk veel moeite met daguitstapjes, speeltijden, lunchtijden, regels die daarbij kwamen kijken. Ook op de middelbare school heb ik veel stress gehad met fysieke uitwerkingen: ik vermagerde flink en had ook een maagzweer. Ik herinner me vooral de angst uit die tijd, dat ik me overal maar doorheen moest slaan en vooral niet moest opvallen als het moeilijker ging. Ik voelde wel dat de mate van stress niet in proportie was met wat er in de werkelijkheid gebeurde, ik was me hier goed bewust van. Ik zag leeftijdsgenoten heel gemakkelijk met situaties omgaan, terwijl ik hier als enige angsten over had. Ik heb heel lang gedacht dat er iets mis met mij was, dus ik ging proberen mezelf aan te passen om de stress op te lossen. Wat natuurlijk op de lange termijn alleen maar meer problemen gaf.
Hé, dat heb ik ook - CelineWelk boek zorgde bij jou voor veel herkenning?
Tijdens mijn opleiding op de hogeschool zette ik de stap om naar een psycholoog te gaan. Ik zag dat meer als mentaal onderhoud, een investering in mijzelf die aansloot bij mijn opleiding. Tijdens die gesprekken kwam op een hele casual manier de term hoogsensitiviteit ter sprake. ‘Wat was dat? Wat ben ik?’ Terwijl de psychologe het uitlegde werden mijn ogen steeds groter, ik herkende zoveel! Aan de universiteit had ik hier nog nooit van gehoord (echt zo jammer).

Nadat ik van de term hsp hoorde ben ik erover gaan lezen. Het deed mij zo’n deugd om eindelijk die herkenning te hebben, te weten dat ik niet de enige ben, dat er een wetenschappelijke uitleg is voor wat ik al die tijd gevoeld en ervaren heb. Het boek ‘Hoogsensitieve Personen’ van Elaine Aron was voor mij het beginpunt. Dit is een fijn leesbaar boek dat goed en wetenschappelijk gegrond uitlegt wat hoogsensitiviteit is. Het geeft een beter begrip in hoe je dingen voelt, hoe je denkt, hoe je de wereld beleeft, alléén maar ook in interactie met andere mensen. Ik ben dit boek op een rustig tempo gaan lezen, er was zoveel informatie waar ik me ook nog eens in herkende. Bij elk hoofdstuk heb ik het even laten zakken, ‘hoe is dit bij mij van toepassing, wat haal ik hieruit?’.

Wat herkende je en hoe heeft jou dat geholpen?
Ik herkende me in veel, de kenmerken van HSP waren echt een eye-opener voor mij. Maar vooral in de stukken rondom sociale interactie. Elaine Aron vertelt ook een stuk over hoe hoogsensitieve personen kunnen omgaan met relaties, zowel romantisch als alle andere sociale contacten. Dat bepaalde zaken je kunnen overspoelen, overprikkelen.

Wat heeft dit boek jou gebracht/geleerd/voor je opgelost/verbeterd?
Het boek heeft mij doen beseffen dat ik dus echt niet de enige was, dat er een wetenschappelijke verklaring voor is. Het hielp mij te aanvaarden dat ik ben wie ik ben en dat dat oké is. De kennis, tools en vaardigheden uit het boek zijn natuurlijk fantastisch, maar daar heb je weinig aan als je mindset vast blijft zitten in ‘ik moet veranderen’.
Mijn hoogsensitiviteit als iets positiefs zien, als een kracht, kwam pas later, nadat ik me verder ben gaan verdiepen in alle thema’s binnen dit onderwerp. In het begin ervaarde ik het vooral nog als een last. Maar die eerste acceptatie van mezelf was daarin wel enorm belangrijk.
Blogserie Celine quoteHoe ben je in het dagelijks leven daarmee aan de slag gegaan?
Na het lezen van het boek had ik niet gelijk het gevoel dat ik wist hoe ik ermee om moest gaan. Ik denk dat dit boek mij vooral een eerste prikkel heeft gegeven om mij er verder in te gaan verdiepen. Door me nog ambitieuzer te gaan verdiepen in hoogsensitiviteit, er meer over te gaan lezen, leerde ik gaandeweg keuzes te maken in mijn leven die echt passen bij mij. In plaats van mezelf te veranderen, veranderde ik stapje voor stapje dingen in mijn leven.
Iets wat ik wel gelijk en steeds weer deed, was mezelf de erkenning geven van ‘it’s real, je hebt dit niet bedacht, je bent niet gek’.

Welke tip zou je lezers willen geven?
Je hoeft de zoektocht niet helemaal alleen te doen. Je kunt het op zich prima zelf uitzoeken, maar het kost erg veel energie en je hebt niet altijd de tools en de juiste mensen in je omgeving om mee te babbelen hierover. Omring je met mensen die je hierin steunen, die je blijven aanvaarden in hoe je bent en je steunen als je dat nodig hebt.
Je kunt uiteraard begeleiding vragen aan een psycholoog of coach, maar maak ook gewoon eens contact met een andere HSP. Daar zijn genoeg groepen voor; schrijf je in voor bepaalde HSP activiteiten (lezingen, workshops, webinars) en het HSP magazine. Zoek een community of groepsbegeleiding op waar je veilig kunt delen over jouw eigen ervaring. Door het hardop uit te spreken help je het proces voor jezelf ook echt op gang, om de opgedane kennis om te zetten naar een leven dat prettiger voelt.

Waar kunnen lezers je volgen? En waar kunnen ze je aanbod vinden? Ik ben heel actief op Instagram en Facebook @coachedbyceline. Op www.coachedbyceline.com kun je meer vinden over hoe ik je kan helpen. Bij mij kan je terecht voor online en offline coaching en trainingen. Als je voelt dat je begeleiding of steun nodig hebt in het leren omgaan met je hoogsensitiviteit, om je hoogsensitiviteit beter te begrijpen (want dat is voor iedereen weer anders), dan ben je welkom. Ik geef ook de online groepstraining ‘The HSP Journey’ waarin ik je daarmee kan helpen èn je ook mede-HSP-ers ontmoet. Binnenkort zal daar weer een nieuwe ronde van starten; volg @coachedbyceline op Instagram om op de hoogte te blijven.

Heb jij ook een boek, podcast of social media account waar jij veel van jezelf in herkende en dat jou op weg heeft geholpen in jouw proces? Dan wil ik je graag uitdagen om daarover te delen, zodat anderen zich weer in jouw verhaal kunnen herkennen. Geef je hier op voor de blogserie ‘Hé, dat heb ik ook!’.