'Hé, dat heb ik ook!' - terug naar de kern van licht, liefde en intuïtie

Gepubliceerd op 30 mei 2022

Hé, dat heb ik ook - Iris
Hé, dat heb ik ook - IrisIris, coach en maker van de Mens Zijn Hoe Doe Je Dat-podcast) vertelt waar zij mee worstelde, in welke boeken zij herkenning vond en hoe dit haar heeft geholpen

Wie is Iris?
Ik ben Iris van der Zanden, geboren in 1987 en woon in Amsterdam. Ik heb daar aan de VU bewegingswetenschappen richting sportpsychologie gestudeerd en ben sinds 2014 werkzaam als docent/coach bij Fontys. Daarnaast ben ik als zelfstandige gestart met Let’s Flow! waarbij ik coaching en training aanbied om meer flow in je leven te ervaren.
Sinds ik me kan herinneren ben ik altijd op zoek naar drijfveren en vraag ik me continu af waarom mensen doen wat ze doen. Waarom doe ík wat ik doe en waar word ik eigenlijk gelukkig van? Hoe kan ik andere mensen hiermee inspireren? Ik probeer in alles wat ik doe, mijn hart te volgen en nieuwsgierig te zijn. Zo heb ik in 2017 samen met mijn vriend Koen 9 maanden gezeild. Door onze reis ben ik gaan inzien dat het leven niet één stijgende lijn is, maar meer een opeenvolging van avonturen waarbij je geen controle hebt over wát je tegenkomt, maar wel hoe je daarmee omgaat.
Inmiddels ben ik erachter dat ik een zogeheten ‘multi-passionate’ ben. Er staan bij mij altijd meerdere tabbladen open, zo ook in mijn hoofd. Ik zit altijd vol inspiratie en ideeën en heb inmiddels een manier gevonden om deze in flow te laten bloeien.

Waar heb je mee geworsteld/worstel je mee in het leven?
Het klinkt misschien een beetje gek, maar met het hebben van meerdere talenten. En daarmee misschien wel de hoeveelheid aan keuzes die ik kon maken én dat ik altijd alles goed wilde doen. Ohja, en de wereld wilde redden om altijd maar iedereen te helpen. 🙂

Welke impact had dat voor jou? Wat deed dit met je (dagelijks) leven?
Ik had het zó goed thuis, haalde redelijk makkelijk mijn vwo, deed daarnaast op hoog niveau shorttrack en ging studeren in Amsterdam. Daar stopte ik van de 1 op de andere dag met topsport, ging studeren en ontdekte het studentenleven. En hoewel ik die vrijheid heerlijk vond, begon daar denk ik ook het ‘moet’-stemmetje, met wat ik allemaal van mezelf moest. Ik vond ook heel veel dingen leuk, dus ik wilde (achteraf gezien) ook wel heel erg veel. Toen ik op mijn 20e de ziekte van Pfeiffer kreeg, kon ik ineens niets meer en had ik nergens energie voor. Toen ging ik me verdiepen in energiemanagement en persoonlijke ontwikkeling, waar ik steeds meer kennis over kreeg. Ik merkte dat ik vooral mezelf in de weg zat en het lastig vond om in het moment te leven.
Hé, dat heb ik ook - IrisWelk boek zorgde bij jou voor veel herkenning? Ik heb, sinds ik me ben gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling, héél veel boeken verslonden. Het was moeilijk kiezen tussen al die inspirerende boeken, maar ik heb er eentje gekozen die me niet per se nóg meer kennis heeft bijgebracht, maar vooral het vertrouwen heeft gegeven dat ik al goed ben zoals ik ben.
Het boek dat ik vorig jaar heb geluisterd (vind ik vaak fijner dan lezen) en voor veel herkenning zorgde, was Licht Leven van Nanne van der Leer, over dat we geboren zijn om te stralen en het leven helemaal niet zo zwaar hoeft te zijn! Ik heb volgens mij eerst een podcast-interview met haar geluisterd, wat zo resoneerde met hoe ik me op dat moment voelde. In het boek vertelt Nanne haar eigen verhaal over hoe ze zichtzelf volledig kwijtraakte, wat ze deed om zichzelf weer te hervinden en licht te gaan leven.

Wat herkende je en wat deed die herkenning met je? De herkenning zat hem denk ik in het hebben van een hoofd vol gedachten en dat liefde voor jezelf de key is voor alles! Nannes manier van schrijven is persoonlijk en oprecht, waar ik me ook enorm in herken. En hoewel ik een ander levensverhaal heb dan Nanne, vond ik wel veel herkenning in de tijdsgeest die zij beschrijft. Ze schrijft ook over het afpellen van de zogenaamde ui, dat we van binnen in de kern liefde en licht zijn en dat we ons daar altijd naartoe kunnen richten.

Wat heeft dit boek jou gebracht?
In eerste instantie bracht het me heel veel herkenning en vertrouwen. Het heeft me denk ik geholpen om nog meer te leren loslaten, meer te vertrouwen op de processen waar we als mens doorheen gaan en nog meer te leren genieten van het moment. Ik was me er al wel bewust van dat ik een vrij sterke intuïtie heb en dat m’n hoofd nogal eens in de weg zit om die te volgen; dit boek bracht me weer terug bij mijn diepe vertrouwen en innerlijke weten. Dat ik goed ben zoals ik ben en het niet heel veel energie hoeft te kosten om impact te maken.
Wat is/zijn de mooiste inzicht(en) voor jou?
Een herinnering aan licht en liefde. Dat ik geboren ben om te stralen.

Hoe ben je in het dagelijks leven daarmee aan de slag gegaan? Hoe heb je het praktisch gemaakt?
Ik heb niet direct iets anders gedaan, maar vooral vertrouwen gekregen in hetgeen dat ik al deed: ruimte maken voor en aandacht geven aan datgeen wat er voor mij werkelijk toe doet. Zo heb ik meditaties en affirmaties rondom liefde (die ik vroeger wat zweverig vond) toegevoegd in mijn ochtendritueel.

Welke tip zou je lezers willen geven?
Wees lief voor jezelf! Doe waar je energie van krijgt. Wees dankbaar voor vandaag en nieuwsgierig naar morgen!

P.S.: Omdat ik het moeilijk vond om één boek toe kiezen, deel ik hier ook graag nog andere boeken die me enorm geïnspireerd hebben en waar ik tussen twijfelde:
‘Power of Now’ van Ekhard Tolle: ik denk dat dat boek me voor het eerst heeft laten inzien dat het leven zich in het hier en nu afspeelt, en mijn hoofd vooral in de toekomst bezig was.
‘Verademing’ van Koen de Jong: over de kracht van juist ademhalen. En dat wanneer je druk in je hoofd bent, er een grote kans is dat je aan het hyperventileren bent en je je lichaam niet goed kunt opladen, omdat je altijd maar in de ‘aan-stand’ staat. Die kwam echt wel even binnen.
‘Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?’ van Raj Raghunathan: deze man is een wetenschapper die zich verdiept heeft in het thema geluk en benoemt in het boek zowel hardnekkige misvattingen als gewoontes van gelukkige mensen. Wat me zo is bijgebleven is dat heel veel mensen bewust of onbewust geluk najagen en hun leven willen controleren, terwijl het grootste geluk zit in het ervaren van flow, in het moment zijn en liefde voor jezelf en je naasten hebben.

Wil jij het boek Licht leven van Nanne van der Leer ook lezen? Je vindt ‘m hierhier.

Ben je benieuwd naar meer van Iris? Je kunt haar volgen op Instagram @Iris_letsflow en over haar coaching vind je meer op www.letsflow.nl.
De podcast ‘Mens Zijn, Hoe Doe Je Dat?’, die Iris maakte met vriendin Rachèl, vind je op alle podcast platforms.

Heb jij ook een boek, podcast of social media account waar jij veel van jezelf in herkende en dat jou op weg heeft geholpen in jouw proces? Dan wil ik je graag uitdagen om daarover te delen, zodat anderen zich weer in jouw verhaal kunnen herkennen. Geef je hier op voor de blogserie ‘Hé, dat heb ik ook!’.