Zelf aan de slag met je angst? Dit helpt je op weg

Gepubliceerd op 15 januari 2022

Boekentips angst
Bijna twee jaar geleden werd ik gediagnosticeerd met een angststoornis. Man, wat kwam dat als een verrassing, maar eindelijk kon ik ook plaatsen wat ik voelde. Met regelmaat werd ik overspoeld door m’n emoties en gedachten, en bevroor ik zowel vanbinnen als vanbuiten. Doordat het nu een naam had, kon ik het langzaam gaan accepteren, al vind ik het nog steeds gek om te beseffen dat de manier van denken die mij zo gewoon is, al die tijd een angststoornis is geweest. Maar het gaf mij wel een opening om ermee aan de slag te gaan. Dit deed ik door de therapie die ik kreeg, maar ook door boeken te lezen van experts en ervaringsdeskundigen. Voor mij is lezen over iets waar ik mee zit een fijne manier om mijn eigen worstelingen in de ogen te kijken en manieren te vinden om ermee te leren leven.
Heb jij ook te maken met een angststoornis of angstige gedachten, pieker je regelmatig of ga je emoties en situaties uit de weg (ja, ook dat is angst), dan wil ik je aanmoedigen om er ook zelf mee aan de slag te gaan. Je bent hierbij niet alléén afhankelijk van of je psychologische hulp krijgt, ook zelf kun je stappen zetten en onderzoeken wat je angst is en hoe je ermee kunt omgaan.
Dus in deze blogpost vind je boekentips, een aantal hiervan hebben mij enorm geholpen in het erkennen van waar ik mee te maken had. Spreekt één van de boeken je aan? Klik op de titel of het plaatje en je komt op de site van Libris om het boek bij je lokale boekhandel te bestellen en laten bezorgen/ophalen.
Of angst nu iets nieuws in je leven is of je er al jaren mee te kampen hebt. Of je nou angst hebt voor spinnen, afgesloten ruimtes, sociale angst of een algemene angst. Alles komt in dit boek voorbij. En dat niet alleen, de schrijvers delen hun methode om jouw denken en gewoontes vanuit angst te doorbreken.
Een mooie combi van kennis vergroten en praktisch aan de slag gaan.
Alwin van het Youtube-kanaal Vet Gezellig kampte zijn hele leven met een flink scala aan angsten, totdat zijn leven er zó door beheerst werd dat hij wist ‘dit kan zo niet langer’.
Het hele verhaal, van opgroeien, hoe het is om angsten te hebben, naar het drama-gedrag waar hij in klem kwam te zitten en het dieptepunt, tot hoe hij zijn angsten te lijf ging; alles lees je in zijn boek Gek van Mezelf. Alwin gaat ècht met z’n billen bloot.
Het boek leest gemakkelijk en je wordt echt persoonlijk meegenomen in het verhaal, mede doordat je via QR codes naar vlogs en docu’s kunt kijken.
In je tienertijd verandert er een hoop en kun je zomaar ineens te maken krijgen met gevoelens van angst of paniek.
Als je het idee hebt dat deze gevoelens de overhand krijgen en je de controle erover gaat verliezen wordt het tijd iets te ondernemen. En dit boek van Lisa Schab gaat je daarbij helpen, stap voor stap.
Het is speciaal geschreven voor jongeren en dus lekker duidelijk, met invuloefeningen en plaatjes.
Waar komt jouw angst eigenlijk vandaag? Waar ben je bang voor? En waarom, waardoor is die angst ontstaan.
Precies dit is het begin van de aanpak die Thich Nhat Hanh voorstelt om met je angsten aan de slag te gaan. Vervolgens helpt de Zen-master jou om te leren loslaten door je te richten op het hier-en-nu, waardoor je je angst voor het leven kunt transformeren in liefde voor het leven.
Dit boek leest prettig, zet je aan het denken en inspireert je, en helpt je met oefeningen om datgene aan te pakken wat je belemmert om van het leven te genieten.
Angst en paniek voelen is zó naar en verlammend. Daar wil je vanaf, je wilt je leven weer terug. Maar waar begin je?
Nou, bij dit boek. 🙂 Je leert hiermee de theorie van de Bernhardt-methode èn hoe je die in je eigen leven kunt oefenen en toepassen. Je leest welke oorzaken er zijn, leert over waarschuwingssignalen die je kunt hebben, hoe je de angst een halt toeroept en je hersenpatronen ongedaan maakt. Maar ook leer je wat je op het moment zelf kunt doen met je angst en paniek en hoe je duurzaam herstel kunt bewerkstelligen.