Jij en je depressie in het nieuwe jaar - 5 boeken om mee aan de slag te gaan

Gepubliceerd op 06 januari 2023

Boekentips over depressie

Ik hoor ‘t je denken: ‘Lekker onderwerp om 2023 mee te beginnen…’

Ja, misschien niet het meest opbeurende of motiverende onderwerp. Maar laten we ‘t zo bekijken: iedereen heeft weleens zelf of in diens omgeving te maken met depressie. Sowieso goed om er wat over te weten dus.
En worstel jij nu zelf met een depressie, dan is een nieuw jaar een mooi moment om eens te leren van anderen die een depressie hebben (gehad) en hoe zij ermee zijn omgegaan.

Dus, daarom hier 5 boekentips over dit onderwerp. Ben je benieuwd naar een boek, klik dan op de titel of ‘t plaatje. Dan kom je vanzelf op de goede pagina bij Libris terecht waar je het boek kunt bestellen of laten klaarleggen bij jouw lokale boekhandel. Mooi makkelijk toch?

De titel van dit boek van Aafke Romeijn begrijp ik maar al te goed. Anderen kunnen soms zó slecht begrijpen waar je doorheen gaat. En dat kan zó vervelend zijn als je juist die steun van anderen zo kunt gebruiken.

Ook ik heb dit ervaren. Sinds ik niet meer hoefde te lezen voor mijn boekenlijst op school, ben ik echt gaan genieten van lezen. Altijd ligt er een boek om me heen en het liefst ga ik niet zonder boek de deur uit. Lezen is op avontuur gaan vanaf de bank, je even onderdompelen in een andere wereld. Heerlijk vond ik het, ik was en ben een echte boekenwurm.

Totdat ik een angststoornis kreeg en een heftige tijd meemaakte. Ik kon me er ineens niet meer aan overgeven, me niet meer genoeg concentreren op de zinnen en kon ‘t niet meer opbrengen om te gaan lezen. Dat wat ik zo graag deed lukte me ineens niet meer, bracht me geen levenslust, ik kon me er niet meer toe zetten. Niks was meer leuk, niks gaf me het gevoel dat ik leefde, ik was leeg en kon soms alleen maar gewoon zitten en staren.

Voor mensen om mij heen heel onbegrijpelijk. Hoezo ‘kun’ je niet meer lezen? Het is ook iets heel geks om ineens geen lol meer te hebben in een hobby, ik kon het zelf amper bevatten, laat staan dat anderen dit konden begrijpen. En dat voelt dan heel eenzaam en verloren.

Maar gelukkig wist ik wel dat mensen het goed bedoelde, wilden helpen, maar zelf ook niet goed wisten hoe, net als ik zelf. Soms is het ook maar gewoon een kwestie van zitten en staren, loslaten en wachten op betere tijden.

P.S.: ik heb m’n liefde voor lezen inmiddels weer helemaal gevonden, al denk ik dat jullie dat wel doorhebben aangezien ik dit passieproject ben gestart.

Wat een heerlijk boek is dit! En nee, het onderwerp is zeker niet leuk en simpel. Maar wat dit boek tot een pareltje maakt is hoe luchtig het is geschreven, werkelijk ontwapenend in z’n eerlijkheid.

Schrijver Matt Haig deelt namelijk uit eigen ervaring in dit boek hoe depressie voor hem voelde, wat hij deed, notities en lijstjes van goede momenten om hem in slechtere tijden te herinneren en helpen. Zoals hij zelf zegt in het voorwoord: ‘vanaf het moment dat ik wist dat depressie liegt over de toekomst wilde ik een boek schrijven over mijn ervaringen, om de angst en depressie rechtstreeks aan te pakken. Dus dit boek beoogt twee dingen. Het stigma verkleinen en – waarschijnlijk de meest idealistische ambitie – proberen mensen er daadwerkelijk van te overtuigen dat de bodem van het dal nooit het beste uitzicht biedt.’

Ik raad je dit boek enorm aan, echt, lees dit! Ik durf je te garanderen dat je erom zult lachen, dat het je doet beseffen hoe donker het leven soms is, maar ook dat het ook weer lichter zal worden. Het geeft oprechte, nuchtere en eerlijke hoop.

Hoe steun je iemand die een depressie heeft? Dat kan behoorlijk lastig zijn, want je kunt iemand maar slecht écht bereiken en kunt je maar moeilijk voorstellen waar die doorheen gaat.

Met het boek ‘Als een dierbare depressief is’ reikt Huub Buijsen je de hand. Hij legt uit wat een depressie is, door de beschrijving van de symptomen krijg je een indruk van wat iemand kan ervaren. Hulp vinden en behandeling komen ter sprake en hoe jij er voor iemand kan zijn. Maar wat dit boek helemaal compleet maakt is dat het ook de ‘symptomen’ bespreekt die jij als toeschouwer kunt ervaren en hoe je zorgt dat je ‘t zelf allemaal volhoudt. De herkenning die je hierin vind zal je goed doen.

Gelukkig is een depressie niet iets waar iedereen mee te maken krijgt. Maar dat betekent niet dat we nooit te maken hebben met de kleinere versie van depressieve gevoelens: mindere dagen. We hebben ze allemaal weleens en ook daarbij kunnen we weleens wat advies, wijsheid of een opsteker gebruiken.

Ja, ben jij dat? Dan heb ik goed nieuws! Eveline Helmink schreef een aantal jaar geleden het ‘Handboek voor mindere dagen’. Een boek vol met alle soorten en smaken van dingen die je dagen mèh kunnen doen voelen én een verhelderende tekst. Het boek staat bol van goede one-liners, mooie illustraties met quotes en allerlei tips om toe te passen op die mindere dagen. Take your pick, er zit vast wel iets voor je tussen.

Vaak deel ik hier boeken met ervaringsverhalen, wat meer gericht op de persoonlijke ervaring. Maar er zijn natuurlijk ook tal van boeken die methodes beschrijven van omgaan met iets en ook dat kan jou persoonlijk helpen. Je kunt bijvoorbeeld op die manier ermee kennismaken en overwegen of je misschien een professional zou willen inschakelen die dit toepast.

Een voorbeeld van een methode die voor allerlei doeleinden wordt gebruikt is EFT, Emotional Freedom Techniques. Dit kun je gebruiken voor allerlei situaties wanneer je emoties de overhand dreigen te nemen, of dit nou angst, verdriet, paniek of boosheid is. De techniek helpt je m.b.v. lichte kloptechniekjes een rustmoment te creëren voordat je handelt naar je emoties, met daarachter liggend het kalm aankijken van de patronen die daarachter schuilgaan.