Wat zijn emoties eigenlijk? 4 boeken die je op weg helpen

Gepubliceerd op 17 maart 2022

Boekentips emoties
Emoties. Jarenlang voor mij iets totaal onbekends geweest, of iig hoe er opbouwend mee om te gaan was mij onbekend. Ik leefde met de overtuiging dat je emoties constant en positief moesten zijn, dat dat het streven was. Ik geloofde dat als ik ‘negatieve’ emoties had (verdriet, irritatie, boosheid, onzekerheid), dat kwam doordat ik iets verkeerd had gedaan of iets beter had kunnen doen.
Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik continu streng, afwijzend en gefrustreerd reageerde op mijn emoties. Vanbuiten zag je niks, maar vanbinnen stampte ik mezelf continu de grond in. Niet echt gezellig dus en zeker niet helpend voor mezelf.
Een paar jaar geleden merkte ik dat ik zo in de knoop raakte van emoties, dat ik eigenlijk geeneens wist wat emoties zijn. Dus ging ik lezen. Ik begon met ‘Het boek van emoties’ van Anselm Grün, waarin 48 emoties worden besproken. Dit hielp mij een eerste onderscheid te maken en gaf vooral veel herkenning. Vanuit daar begon de reis, de ontdekking van mijn eigen emoties, bewustwording van hoe niet-helpend ik er voor mezelf mee omging, hoe dat mijn leven en geluk bepaalde en hoe ik daar dan beter mee kan omgaan. Een lange reis die ik rustig loop, steeds weer een stapje, soms een stapje terug. In deze blogpost deel ik 4 boeken met je over emoties en ermee omgaan. Klik op de titel of het plaatje voor een link naar het boek (indien leverbaar).
Gevoelens als bron van levenskracht, energie en levensvreugde.
Emoties bepalen ons denken en doen en beïnvloeden onze beslissingen in belangrijke mate. Emoties zijn echter ook een bron van kracht en voorwaarde voor een echte ontmoeting met de ander.
In dit boek laat Anselm Grün op inspirerende wijze zien hoe heel verschillende gevoelens ons levenskracht, energie en levensvreugde kunnen geven. Van angst tot eenzaamheid, van onverschilligheid tot hoop, van verdriet tot vertrouwen, Anselm Grün bespreekt op zijn unieke en persoonlijke wijze 48 emoties en laat zien hoe je ze tot een bron van kracht kunt laten zijn, voor jezelf en anderen.
Dit boek is helaas niet meer leverbaar, maar ik neem ‘m toch op in deze blogpost. Via een bibliotheek kun je ‘m misschien nog wel vinden.
Wat een gedoe hè, al die emoties? Heb jij nou ook geen idee wat je ermee aanmoet, dan zou dit boek weleens voor jou kunnen zijn.
Monnik Anselm Grün helpt je op weg: vecht niet tegen je emoties, maar laat ze toe, hoor wat ze je te zeggen hebben, zodat je er iets constructiefs mee kunt doen.
In Verandering legt Anselm Grün concreet en begrijpelijk uit je hoe je leert negatieve emoties te aanvaarden en ze te beschouwen als een bron van krachtige energie. Iedereen ervaart weleens lastige emoties als frustratie, jaloezie en woede. Deze emoties kunnen zo heftig zijn dat ze onze relaties en levensvreugde in de weg zitten. Volgens Grün is het beter deze emoties niet te negeren of te onderdrukken.
Je negatieve emoties begrijpen? Veel te moeilijk, ik stop ze liever weg.
Zo dacht ik ook jarenlang, tot ik toch tot de conclusie kwam dat ik er beter wél iets mee kon doen. Want die gevoelens bleven hoe dan steeds mijn aandacht vragen en elke keer raakte ik uit balans. Herkenbaar?
Dit boek van Susan David helpt je op weg om ook die moeilijke emoties toe te laten en zelfs te leren omarmen. De schrijfster is èrg kundig en onderbouwt haar methode met diverse onderzoeken en oefeningen, zodat je het èn begrijpt èn er zelf mee aan de slag kunt. Dit boek is echt een aanrader wanneer emoties je verstikken.
Ken je dat? Situaties waarin je je gevoelens wegstopt om er doorheen te komen, om die situatie te overleven. Voor het gemak (van anderen) tellen jouw emoties even niet mee.
En wat levert het je op? Stress, spanning, een angstig gevoel? En naderhand? Uitputting en onrust?
Die emoties zijn signalen die je krijgt, juist door je emoties toe te laten kunnen ze je helpen. Helpen om meer jezelf te zijn, doordat je grenzen aanvoelt en aan kan geven.
Met dit boek doorloop je de 4 stappen om je emoties toe te laten en met mindfulness aan te gaan.