De twee beste boeken voor als je steeds tegen dezelfde dingen blijft aanlopen

Gepubliceerd op 3 maart 2022

Boekentips patronen systemisch werk familiesysteem
Wat kan het leven frustrerend zijn hè? Steeds weer gebeuren dezelfde dingen die je irriteren, je raken of pijn doen, die je de kast op jagen of de moed in je schoenen doen zinken.
Een deel daarvan hebben we natuurlijk niet zelf in de hand, maar wel onze reactie erop en hoe we ermee omgaan. Dat laatste uit zich vaak in (gedrags)patronen die we steeds weer blijven herhalen, maar die ons ‘in the end’ geen snars verder helpen.
Vaak raken we op die momenten opgefokt, geïrriteerd en voelen we ons slachtoffer van wat ons overkomt of het gedrag van een ander. Maar meestal is een groot deel van onze frustratie te verhelpen door naar onze eigen gedragspatronen te kijken: hoe reageer ik op de automatische piloot en is dat wel hoe ik wil reageren? Het kan voelen dat een ander dat bepaalt, maar in werkelijkheid is dat niet zo.

In deze blogpost deel ik twee boeken met je: één om die patronen eens onder de loep te nemen en één over familiesystemen. Want veel van de automatische, niet-meer-helpende gedragingen die we vertonen, hebben een grondslag in onze jeugd en opvoeding. Je daar eens in verdiepen en kijken of je in jouw familiesysteem op je eigen plek staat is dus ook zeker de moeite waard.

Dit keer dus maar twee boekentips, maar ik kan je verzekeren: dit zijn echt twee keien van boeken om met dit onderwerp aan de slag te gaan.
Klik op de titel of afbeelding om het boek aan te schaffen via Libris.nl (op te halen bij je lokale boekhandel of te bezorgen).
We zijn allemaal mens en dat betekent dat we gewoontedieren zijn en dingen graag op de automatische piloot doen. Dat doen we voor helpende gewoontes, maar helaas óók met dingen die nu misschien helemaal niet meer zo nuttig zijn. Vaak merk je dat aan een bepaalde ergernis bij jezelf die steeds terugkeert of vervelende situaties die zich blijven herhalen. Je voelt weerstand, wilt ‘t best anders doen, maar weet eigenlijk niet goed hoe. Laten we bij de basis beginnen, met het bestuderen van die gedragspatronen. Want welke gedachten en overtuigingen komen daarbij allemaal om de hoek kijken en waar vinden die hun oorsprong? In de geestelijke gezondheidszorg wordt daarvoor schematherapie gebruikt, waarmee je verschillende rollen gaat benoemen van je gedachten. Het boek ‘Herhalende patronen’ legt je uit wat schematherapie is en hoe je ‘t kunt toepassen. Je zou hiermee dus kunnen kijken of dit wat voor je is, of gewoon lekker thuis aan de slag.
Elke keer kom je weer in vergelijkbare situaties terecht, steeds weer voel je dezelfde boosheid, weerstand en reageer je op eenzelfde manier. Je doet het op de automatische piloot, zit er helemaal in vast, terwijl het je helemaal niet helpt!
Maar wat doe je eraan? Want voor je gevoel gebeurt het gewoon en heb je er geen invloed op.
Wist je dat veel van dit soort automatische manieren voortkomen uit je familiesysteem? Of het systeem, de manier van doen, van de groep waar je je in bevindt (werk, vrienden, studie, geloof)? Veel van onze gewoontes en automatische manieren leren we ons aan in onze opvoeding (van iedereen en alles die daarbij komt kijken) of nemen we over van systemen waar we nu in bewegen. Maar sta je er wel eens bij stil of jij nu je ouder bent geworden, nog wel gebruik wilt maken van die manieren, sta jij erachter zoals je nu bent en helpt het je?
Veel patronen blijven bestaan doordat we onbewust vasthouden aan hoe we dingen vroeger leerden, deden en als ‘normaal’ aannamen. Wil je die patronen doorbreken en kiezen voor manieren die nu beter bij jou passen, dan zul je je bewust moeten worden van de systemen waar je in beweegt.
Het boek ‘De Fontein’ van @elsvansteijn_thefountain legt je uit wat deze systemen zijn en hoe ze horen te werken aan de hand van stromend water in een fontein: van de bovenste bak naar de bak eronder en niet de andere kant op. Probeer je dat wel, dan zorgt dat voor steeds ondragelijker wordende stres en krampachtigheid in je leven.
Zoals op de voorkant van het boek staat: vergroot je systemische bewustzijn en laat het jezelf goed gaan in je leven.