Van prikkelvloek naar zegen. 4 boeken over hoogsensitiviteit

Gepubliceerd op 25 april 2022

Boekentips HSP hoogsensitiviteit
Lezen over hoogsensitiviteit, dat is waar mijn zoektocht naar mezelf in 2020 begon. Ik was burn-out geraakt en had angstaanvallen door alle opgekropte emotie die ik ineens niet meer kon tegenhouden. Ik voelde me onbegrepen door de wereld, dacht dat ik helemaal niet in deze wereld paste en kon functioneren. Er gebeurde zoveel.
Maar toen ik begon te lezen over hoogsensitief zijn werd ik ineens gezien, die woorden beschreven bijna precies hoe ik me voelde, hoe ik het leven ervaarde.
Heen en weer geslingerd tussen emoties, je overspoeld voelen, altijd overal achteraan rennen om het leven bij te houden, een vol hoofd vol met gedachten, to-do’s en openstaande tabjes, continu je best doen om harmonie te bewaren, je vindt de ander belangrijker dan jezelf en dat kritische stemmetje in je hoofd blijft je steeds maar wijzen op je eigen tekortkomingen.
Herken jij je hierin, al is het maar een klein beetje? Dan moedig ik je aan om er eens over te gaan lezen. Kijk eens of jij herkenning vindt in de verhalen en ervaringen van een ander.
De boeken in deze blog zijn perfecte plekken om eens te beginnen. Klik op de titel of de boekcover om ‘m aan te schaffen. Veel leesplezier!
Hét boek van dé expert op het gebied van hoogsensitiviteit Elaine Aron.
Als jij de wereld idd soms too much to handle vindt, dingen je kunnen overspoelen of je juist enorm kunt genieten van kleine dingen, zou ik dit boek zeker een keer lezen.
Voor vele hsp’s is dit boek een beginpunt van hun ontdekkingsreis, waarbij ze onderweg veel herkenning vinden en gaandeweg steeds meer zichzelf kunnen accepteren.
Dit boek vertelt je alles wat in de wetenschap bekend is over hsp, maar wel op een toegankelijke manier. Al zou ik zelf de Noot van de auteur in het begin van het boek, bewaren voor het laatst, omdat daarin de recente wetenschappelijke toevoegingen worden besproken.
Omgaan met je hoogsensitieve kind is een vak apart, er komt net wat meer bij kijken. Beter begrijpen wat HSP is zal daarbij een goed en belangrijk begin zijn. Dit boek helpt je daarbij.
Maar ook wanneer je geen kinderen hebt en misschien vermoedt dat je zelf hoogsensitief bent, zal dit boek je ogen openen. Tijdens het lezen kun je terugkijken naar hoe jij als kind was, hoe jij de wereld beleefde en of je hierin kenmerken tegenkomt. Want idd, HSP is aangeboren en mogelijk zelf erfelijk.
Geschreven door Esther Bergsma, dé Nederlandse expert op het gebied van HSP.
Je anders voelen, je overspoeld voelen door indrukken, sneller moe, veel details zien, intense emoties, graag diepgaande contacten?
Wie weet ben je hoogsensitief! En nee, dat is zeker niet alleen nadelig. In dit boek neemt Fleur van Groningen je mee in haar hoogsensitieve beleving van de wereld en haar leven. Haar jeugd, tienertijd, alle facetten waar je als HSP tegenaan loopt, de voordelen en vol tips over hoe zij met dingen omgaat.
Dit is een ècht kennisboek, waarin je leert over hoe jouw brein als persoon met een hoogsensitieve persoonlijkheid nou eigenlijk werkt. Klinkt als zware materie, maar dat is het niet, doordat Esther Bergsma het vlot en met eigen ervaringen beschrijft.
Bereid je voor op een feest van herkenning als ze uitlegt hoe jouw hoofd werkt. En door die herkenning zul je het voor jezelf makkelijker kunnen erkennen, èn er vervolgens rekening mee houden doordat je jezelf beter begrijpt. Dikke aanrader dus.