Wanneer is 't goed genoeg? 4 boeken over perfectionisme

Gepubliceerd op 7 april 2022

Boekentips perfectionsime
Alles tot in de puntjes geregeld, alles wat moet gebeuren in beeld hebben, alles wat je doet perfect uitgevoerd en het liefst nog een stapje verder, een ellenlange to-do lijst die je de hele dag in de nek hijgt. Het lijkt soms gewoon bij deze tijd en maatschappij te horen, dat je altijd een stapje verder moet denken, altijd meer moet doen dan men van je verwacht, altijd meer moet najagen.
En ondertussen? Ben je continu onrustig in je hoofd, buitelen de gedachten en to-do’s over elkaar heen, neem je nooit echt rust (of iig niet vóórdat je je takenlijstje hebt gedaan), voel je je de hele dag gehaast en opgejaagd.
Maar waarom eigenlijk? Is alles écht zo belangrijk? Moet het écht tot in de puntjes geregeld? Moet de lat écht zo hoog liggen, of is iets tot 70% daarvan doen ook goed genoeg?
Deze 4 boeken helpen je om hier eens over na te denken. Waarom doe je dingen eigenlijk zoals je ze doet? Zou ‘t je lukken om daar wat van los te laten, zodat je losser kunt gaan leven?
Achter elke boekcover en titel staat weer een linkje naar het boek. Veel leesplezier!
Perfectionisme is een vorm van angst.
Een beetje perfectionisme hebben we allemaal, op het ene gebied meer dan het andere. Zolang dat voortkomt uit vrijwillig doorzettingsvermogen en je het ook af en toe wat minder perfect kunt doen, dat het gezond is.
Wanneer je je standaarden niet zo makkelijk kunt loslaten, dan is het meer de baas van jouw leven dan goed voor je is. Het wakkert een angst in je aan, maakt je onrustig en gejaagd.
Onderzoek het eens. Ben je vrij of gevangen in je eigen strenge standaarden? Leef je vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent, of moet je je constant bewijzen van jezelf?
Het boek ‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown neemt je aan de hand van 10 stellingen mee op onderzoek. En uiteraard helpt ze je op weg naar een leven waarin je ontspannen en imperfect mag zijn.
De beste boeken lezen als gesmolten boter en openen op een luchtige manier je ogen. Nou, dit is er één.
Dit boek laat je bewust worden van wat je doet en waarom je dat eigenlijk doet. Het helpt je keuzes te maken voor een leuker, losser en luchtiger leven.
Lekker laagdrempelig door hoe het geschreven is, je pakt ‘t er makkelijk even bij. Maar maak je borst maar nat, ook jij zult aan het denken gezet worden over je leven.
Ik ontdekte dit boek aan het begin van mijn burn-out/paniekaanvallen en was een eerste opstapje om eens echt eerlijk te zijn naar mezelf en toe te laten dat het leven ook anders kon. Alleen die stap was al pittig, want dan geef je toe dat je al die jaren er zelf (onbewust) voor koos om bepaalde dingen op een niet-helpende manier te doen. Het boek heeft daar een mooie term voor: automoetismen. Maar dat erkennen was wel de eerste stap.
Ook dit boek is weer vlot en luchtig geschreven, met korte hoofdstukjes, maar gaat wel echt een laag dieper. Later deze week deel ik de 14 onderwerpen die in het boek aan bod komen, waaraan je kunt werken voor een losser leven.
Wat maak jij jezelf wijs?
Mijn geluk ligt buiten mijzelf
Ik ben niet goed genoeg
Ik ben geen goede moeder
Ik zou inmiddels toch meer bereikt moeten hebben
Ik kom hier nooit meer bovenop
Op humoristische wijze neemt Rachel Hollis je aan de hand mee langs 20 leugens die we onszelf soms vertellen (en soms een beetje vaak). Ze opent je de ogen om te kiezen voor jezelf, voor wat jij belangrijk vindt en voor wat écht bij jou past, in plaats van de prikkels van buitenaf te volgen. Want daarmee geef je het heft uit handen, maar je jezelf afhankelijk van wat er om je heen gebeurt.
Beter is om te leven vanuit een rotsvast vertrouwen en geloof in jezelf; dat als jij of de wereld om je heen even wankelt, je weet dat waar je kracht ligt en dat je stevig staat.