Zo pak je een geloofscrisis aan
Gepubliceerd op 9 maart 2023
Christelijk opgevoed, gedoopt, in m’n tienertijd er bewust voor gekozen om belijdenis te doen, want ik geloofde, ik was zeker.
Totdat ik dat 2 jaar geleden ineens helemaal niet zo zeker meer was.
Geloof was altijd een houvast voor mij, de zin van het leven, de reden dat ik bestond. En ik begreep het gewoon niet meer, kon me er niet meer toe zetten om te geloven zoals ik altijd deed.
Ik denk dat iedereen ooit wel eens zo’n periode meemaakt. We zijn tenslotte als mens continu in beweging en dat onze zienswijze en wereldbeeld veranderen is een gegeven.
Ik vond en vind het een pittige tijd. Het is heel gek als dat wat altijd een feit, een gegeven voor jou was, dat wat je leven zin en doel gaf, ineens geen vaste grond meer is. Het voelde voor mij echt alsof ik viel en bleef vallen, vallen en vallen.
Maar ik had wel behoefte aan zingeving, aan weten wat ik dan nog wel geloofde. En dus ging ik op zoek, daagde ik mijzelf en mijn wereldbeeld uit.
Hoe ik dat deed? Lezen, luisteren, kijken, praten, denken, schrijven. En ja, ook bidden, al geloofde ik daar niet meer in zoals ik altijd had gedaan. I mean, just try, you never know.
Vandaag deel ik in dit blog alle boeken, podcasts, tv programma’s en zelf een cursus waarmee ik afgelopen jaar aan de slag ben gegaan.
Als jij zelf ook op zoek bent naar zingeving, wat je gelooft, of God bestaat, daag ik je uit om ook te gaan lezen, luisteren, kijken, praten, denken en schrijven. Want als je dat doet, brengt dat je eigen verwerking op gang, ga je stapje voor stapje over dingen nadenken en evalueren hoe jij hier zelf in staat. Gegarandeerd dat je wat leert over jezelf, het leven en wie weet over God.
En mocht je benieuwd zijn naar mijn verhaal, mijn geloofscrisis? Lees dan dit blog even.
Boeken
In alle redelijkheid - Tim Keller
Traditioneel staan de bestsellerslijsten vol met boeken van twijfelaars. Maar wat gebeurt er als je gaat twijfelen aan je twijfels?
Jarenlang heeft Tim Keller een lijstje bijgehouden met meest geuite ‘twijfels’ die sceptici meebrachten naar zijn Manhattan Church in New York. En in dit boek, In alle redelijkheid, ontmantelt hij ze een voor een. Waarom is er lijden in de wereld? Hoe kan een liefhebbende God mensen naar de hel sturen? Waarom zou het christendom de waarheid in pacht hebben? Waarom worden er in de naam van God zoveel oorlogen gevoerd? Dit zijn een paar vragen waar zelfs orthodoxe gelovigen vandaag de dag mee worstelen.
In dit boek gebruikt Tim Keller voorbeelden uit de literatuur, filosofie en zelfs popcultuur om uit te leggen dat geloven in een christelijke God een rationele religie is van intellectueel integere mensen. Boeiend en overtuigend geschreven. Tim Keller is stichter en predikant van de Redeemer Presbyterian Church in New York City. Hij begon de gemeente met enkele tientallen, nu komen wekelijks meer dan 5000 mensen naar de samenkomsten.
Het raadsel van God - Alister McGrath
In zijn memoir ‘Het raadsel van God’ kijkt Alister McGrath terug op zijn veelbewogen leven. Van stellige atheïst werd hij overtuigd christen, maar daarmee waren alle natuurwetenschappelijke vragen niet opgelost, integendeel. McGrath laat zien dat het niet irrationeel is wanneer je de mogelijkheid openhoudt dat er een God is of in ieder geval iets dat alles overstijgt. Maar er blijven ook blinde vlekken en zelfs twijfels. Het boek bevat veel persoonlijke anekdotes, maar ook boeiende theologische en filosofische inzichten over de wereld en het heelal.
In ander licht - Caroline de Vente
Ze reist de wereld over, start een succesvol bedrijf en werkt voor bekende merken. Dat klinkt Insta-perfect, maar ondertussen beheersen schaamte en angst het leven van Caroline de Vente, met een burn-out en depressie als gevolg. Totdat God tijdens een retraite in Oeganda tot haar spreekt. Beseft ze welke onbewuste overtuigingen haar leven controleren? In dit boek neemt Caroline je aan de hand van persoonlijke ervaringen, wetenschappelijke onderbouwingen en bijbelse inzichten mee in haar zoektocht naar identiteit.
`De crux - Cees Dekker & Reinier Sonneveld
De bekende auteurs Cees Dekker (nanowetenschapper) en Reinier Sonneveld (theoloog) hebben gezocht naar de beste schrijvers en kunstenaars van christelijk Nederland en hun gevraagd Wat geloof je nu eigenlijk? En wat is daar zo bijzonder en mooi aan? Kun je dat op een persoonlijke manier verwoorden of verbeelden?
Het resultaat is een luxe, full colour en avontuurlijk boek, waarbij de auteurs zich diep in hun hart laten kijken, en tegelijk iets nieuws en ontroerends over God vertellen.
Verlangen naar vrijheid - Jorieke Eijlers-Frederikze
‘Verlangen naar vrijheid’ is een inspirerend boek over wandelen met God en vrijheid vinden in Hem. Jorieke Eijlers-Fredrikze zocht lange tijd haar identiteit buiten God. Totdat ze niet meer verder kon en in een diepe burn-out belandde. Maar God bevrijdde haar van de slavernij van (zelf-)oordeel, pleasen en presteren. Samen met haar programma-redacteur Thijs Noorlandt beschrijft ze haar levensreis naar vrijheid, afgewisseld met de reis van het volk Israël naar het beloofde land. Met veel quotes van reisgenoten als Arie de Rover en psycholoog Marieke Meijer, bemoedigende verhalen en fun facts.
Brieven van een scepticus - Gregory Boyd & Edward Boyd
De bejaarde, agnostische vader Edward Boyd (70) wordt door zijn zoon dr. Gregory Boyd, hoogleraar filosofie en theologie, uitgenodigd om al zijn bezwaren tegen het christelijk geloof onder woorden te brengen, wat hij onvermoeibaar doet, in dertig brieven. Zijn zoon beantwoordt alle vragen helder en betrokken.
Drie jaar lang debatteerden zij over het geloof, over God, het christendom, de kerk en de Bijbel. Deze levendige en uitvoerige correspondentie is gebundeld in Brieven van een scepticus en vormt een apologie van het christelijk geloof. De briefwisseling is dus niet fictief!
Gaan we vandaag - Rachel Held Evans
Waarom zou je naar de kerk gaan? Is daar nog echtheid te vinden, of is het vooral een groot toneelstuk? Je kunt zonder toch ook wel geloven? Voor iedereen die worstelt met de betekenis en het doel van de kerk heeft Rachel Held Evans een verrassende boodschap.
In haar zoektocht naar antwoorden staat ze met ons stil bij zeven sacramenten: doop, biecht, wijding, communie, vormsel, ziekenzalving en huwelijk. Haar eerlijke, ontroerende en ook humoristische verhalen herinneren ons eraan hoe ongelofelijk hard we elkaar nodig hebben.
Andere bronnen
Kerk en ik - podcast EO
In de podcast ‘Kerk en Ik’ neemt zanger Elbert Smelt je mee op zijn persoonlijk zoektocht naar de toekomst van de kerk. Wat verstaan we eigenlijk onder ‘kerk’? Hoe reageert de kerk op veranderende omstandigheden. Hoe ziet de kerk van morgen eruit? Heeft de opgroeiende generatie straks nog iets met de kerk? Of doet de laatste gelovige binnenkort het licht uit? Aan de hand van persoonlijke verhalen neemt Elbert je mee op zijn zoektocht.
Alpha cursus
Op Alpha ontdek je de basis van het christelijk geloof op een laagdrempelige en gezellige manier. Elke Alpha-bijeenkomst bestaat uit drie onderdelen: eten, een inleiding en een kleine groep.
Alpha is voor iedereen! Het is de plek waar je jezelf mag zijn. De plek waar je alles mag delen. De plek waar je mag twijfelen. De plek waar je welkom bent. En bovenal: de plek waar alle verhalen samenkomen. Er is alle ruimte om het gesprek aan te gaan en je vragen en ideeën te delen.
Op Alpha denk je samen na over allerlei inspirerende onderwerpen. Iedereen komt met zijn eigen meningen en vragen. Je ontdekt altijd iets nieuws. Je ontmoet nieuwe mensen, met wie je echte, eerlijke gesprekken aangaat. En het is helemaal gratis!
Adieu God? - tv programma
In ‘Adieu God?’ gaat Tijs van den Brink in gesprek met onder meer minister Hugo de Jonge, schrijver Leon de Winter en journalist Frits Barend. Hoe zijn zij in aanraking gekomen met geloof? Zijn ze ermee opgevoed en hebben ze besloten de kerk te verlaten? Of zijn ze juist, tegen de stroom van de tijd in, gebleven? En, gelovig of ongelovig: hoe proberen ze zin te geven aan hun leven?
The Chosen - tv programma
The Chosen is dé serie over het leven van Jezus. De indrukwekkende Amerikaanse serie is inmiddels wereldwijd in 156 landen te zien en door miljoenen mensen bekeken. De serie is filmisch gemaakt en werd bedacht door regisseur Dallas Jenkins.
De serie volgt het leven van Jezus (gespeeld door Jonathan Roumie) en zijn volgelingen tijdens hun dagelijks bezigheden. Je ziet gewone mensen met banen en gezinnen, met conflicten en met financiële problemen. Elk karakter heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen strijd. Zo worstelt Maria Magdalena (Elizabeth Tabish) met bezetenheid, Simon met belastinggeld en Mattheüs met het dilemma of hij voor de Romeinen moet gaan werken óf toch Jezus moet gaan volgen. Thomas is ongelovig en geïntrigeerd. Nicodemus heeft een onverzadigbare honger naar kennis en een oprecht verlangen om de waarheid over de Messias te weten.
Dit zijn zo’n beetje alle bronnen waar ik afgelopen jaar inspiratie, stof tot denken en evaluatie van mijn geloof vandaan haalde.
Op welke manier heb jij onderzocht wat je gelooft?
Laat ‘t hieronder in de reacties achter, ik ben benieuwd!